CALITATE SAU CANTITATE? ASTA E INTREBAREA

Urmăresc de multă vreme acest concurs, Eurovision. Dacă m-ar întreba cineva de ce o fac, nu cred că aș avea un motiv clar și răspicat, pentru că sunt atât de multe. Urmăresc acest festival din 1999, de când aveam zece ani. De-a lungul timpului am învățat multe. Pentru proba la Bacalaureat, la prima parte Eurovision-ul m-a ajutat. Tot el mi-a lărgit orizonturile asupra limbii engleze, am cunoscut frânturi din cultura altor popoare europene, am cunoscut oameni minunați, artiști cu care am rămas prieten, pe care i-am ajutat cu sfaturi.

Un motiv puternic pentru care mă uit la acest festival este că e România e participantă. Nici nu știți ce mândrie și bucurie am în suflet când știu că urmează momentul nostru. Acele trei minute prin care avem dreptul să strălucim în văzul întregii lumi, nu doar al Europei. Este momentul din an când învingem prejudecățile legate de România, este momentul în care ne arătăm creativitatea. Din păcate, noi românii avem tendința de a ne înneca la mal. Este de la sine înțeles că acest concurs este înconjurat de controversă. Lista este lungă, foarte lungă. Mi-ar lua o zi întreagă să scriu despre lucrurile mai puțin frumoase din spatele spectacolului strălucitor. An de an România nu este ocolită de scandaluri, nemulțumiri, nehotărâri. An de an, noi fanii avem de-a face cu onoratul juriul care de cele mai multe ori ia decizii pripite ca să nu le zic altfel. Eu nu am nimic împotriva seniorilor, dar consider că este momentul să lăsăm și mințile tinere și creative să vină în față, să facă alegeri. Anul acesta domnul Moculescu este președintele juriului, după cum bine a ținut să ne informeze. Alături de domnia s-au alăturat Randi jumătatea trupei Morandi, Zoli Toth, cel care ne-a reprezentat alături de Luminița Anghel la Kiev și a adus primul podium României, Cezar Ouatu pe care toată lumea îl știe și  Alexandra Cepraga, regizor muzical. Din păcate, distinsul juriu nu se pricepe la Eurovision. Poate Zoli Toth, dar restul nu au nicio taină cu acest concurs. Domnul Moculescu este total depășit de fenomen. A rămas setat pe festivalul de la Mamaia și pe SanRemo. Eurovision-ul merge mai departe de aceste festivaluri. Nimeni nu contestă priceperea muzicală, dar uneri simt că ne este insultată inteligența. Au ales piese care nu au ce căuta în astfel de concurs și aici amintesc Jukebox, cu o piesă în romgleză pe care eu aș nota-o cu minus infinit, Gașca de Acasă cu o piesă din anii 80. Nu au trecut piese cu potențial și voci bune cum e Ramona Nerra, Cristina Vasiu sau Nora Deneș, dar au ales alte piese în schimb, cu sound învechit care sunt parcă venite din trecut.

Cât despre momentele din cadrul concursului, când la alții vin foști câștigători precum Loreen, Mans Zelmerlow sau Conchita, la noi vor cânta jurații, Horia Moculescu alături de ”Rendi”. Ce poți să mai zici când vezi nepăsare? Doar să mai speri că într-o zi ne vom alinia celorlalte țări din Vest din acest punct de vedere și că vom alege calitate în detrimentul cantității și al diversității uneori grotești. În rest, să auzim de bine!


cutmypic (10)

La acest articol a contribuit Andrei Faur, redactor ESC on POINT.


Lasă un comentariu